Skip to main content
Beelen Mobility klant Aarjan van Noort reisde afgelopen maand naar Italië af voor een welverdiende wintersport vakantie. Hij verruilde hiervoor tijdelijk zijn Volkswagen e-Golf voor de Kia EV6.
 
Hieronder volgt het eerste deel van zijn verslag.
Bijna twee jaar geleden ontvingen wij onze eerste elektrische auto; een Volkswagen e-Golf. Een heerlijke auto, maar wel een bescheiden accu en beperkte laadsnelheid. Toch heeft dit ons er niet van weerhouden om met deze auto naar de camping in zuid Frankrijk te rijden.
 
Toegegeven: dat vergde toen nogal wat voorbereidingen. De laad infrastructuur in Frankrijk was destijds nog niet heel best; er waren weinig snelladers en veel hiervan bleken defect.
 
Naar de sneeuw met een EV
 
Toen we deze winter besloten om op wintersport te gaan, kozen we een bestemming uit in Italië. Ondanks de uitstekende laad infrastructuur in Duitsland vonden we het niet zo’n goed idee om met de e-Golf te doen. Tegelijkertijd was ik wel erg benieuwd hoe het zou zijn om zo’n trip met een elektrisch auto te maken.
 
Bij Beelen Mobility werd mij de mogelijkheid geboden om voor een maand een Kia EV6 te shortleasen.
Deze auto staat bekend om zijn grote actieradius en laadsnelheid. Voor zo’n lange reis zijn dit natuurlijk enorm aantrekkelijke eigenschappen! Na een aantal keer met Tim Vanneste te hebben gesproken, zette ik mijn handtekening onder het shortlease contract. Wat ik daarmee tot mijn beschikking kreeg, was een ultramoderne en splinternieuwe auto. Deze EV6 was voorzien van ‘all wheel drive’ (AWD), wat wil zeggen dat alle vier de wielen van de auto tegelijk aangedreven worden. Dit verbetert de wegligging, iets wat op een sneeuwbestemming goed van pas kan komen! Ook was ik onder de indruk van enorme 77 Kwh accu. Zelfs de kleur was toepasselijk: sneeuwwit.
Bestemming: Valle d’Aosta,
De bestemming die we voor ogen hadden voor onze reis was Valle d’Aosta, zo’n 1160km van huis. Met de routeplanner van ABRP was de ideale route zo gepland. Het moment van vertrek was zaterdag 26 februari, om 13.30 uur. Voor de heenreis planden we nog een overnachting halverwege. De terugreis wilden we in één beweging doorrijden.
 
Omdat de Kia Ev6 enorm snel kan laden, was het van belang om laadpalen te kiezen die deze snelheid aankunnen. Tot mijn verrassing bleek dit geen enkel probleem. Deze snelle laders waren werkelijk overal langs onze route aanwezig. In ons geval was er een voorkeur voor de laders van Fastned (hiervan heb ik nog wat laadtegoed) en Ionity (laagste prijs i.c.m. Kia laadpas).
Op naar Italië
Dus, daar gingen we, met de accu vol, de ski’s en bagage achterin, op naar Italië! De eerste laadstop die we aandeden was in Duitsland, in het plaatsje Hilden. Op dit enorme laadplein waren tientallen Tesla snelladers beschikbaar, evenals 12 Fastned laders.
 
 
Terwijl wij genoten van een kop koffie met gebak laadde de auto razendsnel op. De bedoeling was om de auto tot 80% te laden om optimaal van de laadsnelheid te profiteren (deze loopt na 80% terug), maar bij de auto aangekomen bleek dat ie al voor 96% opgeladen te zijn. Een meevaller!
 
Het was lekker rustig op de autobahn, dus ik trapte het gaspedaal even flink in. Voor ik het doorhad tikt de auto 185km/uur aan. Dat was even leuk, maar met de snelheid vloog ook het verbruik direct omhoog. Als de volgende laadpaal bezet of defect zou zijn, zouden we een probleem hebben…
Dit was deel 1 van het reisverslag ‘Naar de sneeuw met de Kia EV6’. In deel 2 lees je hoe het Aarjan is vergaan tijdens de rest van zijn reis. 

Leave a Reply