Skip to main content

Op steeds meer plaatsen in Nederland kom je ze tegen: milieuzones.

Een groot bord, met een rode cirkel waarschuwt dat vanaf dat punt andere regels relden. Onder het waarschuwingsbord wordt dan vaak nog met een aantal iconen iets toegelicht over de regels. Mensen die nog niet bekend zijn met de regelgeving, zullen van deze borden echter niet direct veel wijzer worden.

De hoogste tijd dus voor een spoedcursus milieuzones!

But nothing the copy said could convince her and so it didn’t take long until a few insidious Copy Writers ambushed her

Robert JohnsonThemeNectar

Wat zijn milieuzones?

Milieuzones zijn specifieke gebieden waarin alleen voertuigen met een bepaalde milieuklasse mogen rijden. Deze zones zijn ingesteld om de luchtkwaliteit van steden te verbeteren en de gezondheid van mensen, dieren en planten te beschermen.

Vooral in drukke steden kan de lucht sterk vervuild zijn, mede vanwege het verkeer dat er rijdt. Milieuzones zijn een manier om deze vervuiling terug te dringen.

Welke voertuigen mogen in een milieuzone rijden?

Welke voertuigen wel of niet in een milieuzone mogen rijden, hangt af van de milieuklasse waarin het voertuig is ingedeeld. In Nederland zijn er vier verschillende milieuklassen: Euro 0, Euro 1, Euro 2 en Euro 3. Voertuigen die niet aan de minimale milieuklasse-eisen voldoen, mogen niet in een milieuzone rijden.

Het verbod geldt op dit moment dus vooral voor dieselauto’s met een Euro 4 of lagere emissieklasse. Ook dieselauto’s die zijn uitgerust met een roetfilter voldoen dan vaak niet aan de norm van de milieuzones. Dit komt doordat de roetuitstoot van deze auto’s nog steeds te hoog is voor wat grote steden acceptabel vinden.

Geel, Groen of Paars

Gemeenten met milieuzones gebruiken allemaal dezelfde verkeersborden en onderborden om de grenzen van milieuzones aan te geven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie categorieën milieuzones, die elk een eigen kleurcodering hebben. Bij de start van een milieuzone wordt dit als volgt weergegeven.

In een gele milieuzone zijn alleen personen- en bestelauto’s welkom met emissieklasse 3 of hoger komen. De afbeeldingen van de voertuigen op het onderbord vertellen u dat het een milieuzone is voor personen- en bestelauto’s.

Een groene milieuzone herkent u aan het groene cirkeltje met een 4 erin. De 4 staat voor emissieklasse 4. In groene milieuzones zijn alleen voertuigen toegestaan met emissieklasse 4 of hoger.

In een paarse milieuzone mogen alleen vrachtwagens en bussen met emissieklasse 6 of hoger rijden.

Hoe weet ik in welke emissieklasse mijn voertuig valt?

Op https://www.milieuzones.nl/check kun je eenvoudig en snel controleren in welke emissieklasse jouw voertuig valt. Je hebt hiervoor alleen je kenteken nodig. De tool werkt op dit moment wel alleen voor Nederlandse kentekens.

Waar gelden milieuzones in Nederland?

Er zijn op dit moment (april 2023) dertien steden in Nederland met een milieuzone. Dit zijn Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.

Op de webpagina locaties milieuzones vind je een kaart van Nederland met daarop alle gemeenten die een milieuzone hebben. Ook zie je wat voor soort milieuzones dit zijn.

Hoe wordt gecontroleerd of een voertuig in een milieuzone mag rijden?

Om te controleren of een voertuig in een milieuzone mag rijden, wordt gebruik gemaakt van camerabeelden en speciale kentekenherkenningssystemen. Ook kunnen handhavers ter plaatse controles uitvoeren. Als blijkt dat een voertuig niet aan de eisen voldoet, kan een boete worden opgelegd.

Wat zijn de gevolgen van het niet voldoen aan de eisen van een milieuzone?

Als een voertuig niet aan de eisen van een milieuzone voldoet, mag het niet in de betreffende zone rijden. Doet een voertuig dit toch, dan riskeert de bestuurder een boete. De hoogte van de boete verschilt per stad, maar kan oplopen tot honderden euro’s.

Is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen voor een milieuzone?

Voertuigen die voldoen aan de eisen van een milieuzone zijn welkom binnen de grenzen van een specifieke milieuzone. Dit geldt sowieso voor emissievrije voertuigen (zoals elektrische of waterstof auto’s) maar ook voor voertuigen met een hybride motor.

Voertuigen die op diesel rijden zijn vrijgesteld als deze aan een van onderstaande voorwaarden voldoen:

  • Het voertuig is 40 jaar of ouder.

  • Het betreft een rolstoeltoegankelijk voertuig.

  • Het betreft een kampeerwagen met carrosseriecode SA van een bestuurder die woonachtig is in een milieuzone.

Voor andere voertuigen zijn er in sommige gevallen ook (tijdelijke) vrijstellingen of ontheffingen mogelijk. Lees hier meer over op www.milieuzones.nl.

Wil je meer weten? Laat het weten!

Na het lezen van deze blog ben je op de hoogte van de belangrijkste aspecten van de Nederlandse milieuzones.

Wil je meer weten over hoe deze regelgeving op jouw specifieke situatie van invloed is? Of wil je graag geïnformeerd worden over hoe je als bedrijf je wagenpark kunt verduurzamen? Wij helpen je graag op weg!

Vul ons contactformulier in voor het plannen van een afspraak of bel 085-0211 777 om direct een van onze medewerkers te spreken.

Leave a Reply